Selecteer een pagina

Acupunctuur maakt al eeuwenlang deel uit van de klassieke Chinese Geneeskunde. Daarbij gaat men ervan uit dat alles wat met onze gezondheid te maken heeft, met elkaar verbonden is. Een probleem wordt nooit los van elkaar gezien maar staat steeds in verbinding met een ander gedeelte van ons lichaam. In de klassieke Chinese geneeskunde vormen lichaam en geest een geheel. Zo speelt accupunctuur in op onze lichamelijke, geestelijke en emotionele ontwikkeling en kan zo een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven. 

Acupunctuur bij innerlijke veranderingen en stress

Het leven kunnen we zien als dynamisch en hiermee holistisch. Je verandert voortdurend en hierbij veranderd je lichaam, je leefsituatie, wat je dat en hoe je dat doet, je relaties en jij als persoon in deze relaties. Nieuwe situaties vragen om nieuwe aandacht naar jezelf. Soms geven deze veranderingen ons grote spanning en vinden we het moeilijk om hier mee om te gaan.

Als we niet tijdig gehoor geven aan spanning kan zich dit uiten in stress. Spanning hebben we nodig om te kunnen functioneren. Het zorgt ervoor dat we klaar staan voor actie. Langdurige spanning uit zich in stress en dit kan zich uiten in vele verschillende klachten. Het kan zich ophopen in je lichaam en zich uiten in hoofdpijn, rugpijn, stijve schouders, spijsverteringsproblemen waaronder maagklachten, rusteloosheid, slaapproblemen en vermoeidheid. Stress kan zich ook uiten in psychische klachten zoals snel geïrriteerd of gefrustreerd zijn, juist snel huilen, gevoel van ongelukkigheid, machteloosheid en situaties somber inzien. Onze gedachten worden sterk beïnvloed door stress en dit kan ervoor zorgen dat je een slechte concentratie hebt, moeite met helder nadenken, vergeetachtigheid of geheugenproblemen en  problemen hebt met creativiteit of oplossend denkvermogen. Op den duur geeft stress een vergroot risico op een burn-out of chronische ziekten zoals een hoge bloeddruk, hoog cholesterol, diabetes, hart- en vaatziekten en nog veel meer. Acupunctuur is altijd gericht op de oorzaak van de klachten.

Een lichaam in balans is in feite een energiesysteem dat optimaal functioneert. Onder invloed van stress raakt die energiebalans verstoord. De spanning in de spieren is hoger dan onder normale omstandigheden. Mijn behandeling zal op dat moment gericht zijn op het hervinden van de balans zodat je vanuit een ontspannen situatie kunt nadenken over mogelijke oplossingen. Afhankelijk van de ernst van de situatie en het soort klachten, is het soms zinvol om nauw samen te werken met de huisarts of een fysiotherapeut, het maatschappelijk werk of de arbodienst. Als de kans op herstel hierdoor groter wordt, zal ik dit zeker adviseren.

De aanleiding is bijvoorbeeld: uit huis gaan, het beginnen of beëindigen van een relatie, kinderen krijgen of ongewenste kinderloosheid, het beginnen, veranderen of beëindigen van een baan of andere bezigheden, problemen rond je kinderen, lichamelijke veranderingen of ziekte, het overlijden van ouders of andere belangrijke personen. Al deze aanleidingen kunnen je confronteren met vragen over je identiteit; wie ben ik, wat wil ik en wat heb ik op dit moment van mijn leven nodig? Vaak worden de vragen pas in de loop van tijd duidelijk en zijn de klachten of het gevoel van onbehagen aanleiding om een behandeling te starten.

In mijn praktijk besteed ik tijdens de behandeling ook aandacht aan de vraag: wat heb jij in deze fase van je leven nodig? Het antwoord op die vraag is vaak te vinden door aandacht te geven aan wat er van binnen in je omgaat en welke beslissingen jij bewust en onbewust maakt in je leven.  Acupunctuur kan helpen om dat wat er nodig is te ondersteunen: stappen te zetten in de omgang met je emoties, in contact komen met je lichaam en hierbij je eigen grenzen leren kennen en bewuste keuzes maken ter ondersteuning van je gezondheid.